2020-01-07 12:15:08

Projekt ZAGREB-MOSKVA

Božni običaji u Hrvatskoj, Rusiji i u Njemačkoj

 

 

Cilj projekta: Poticanje želje i motivacije za upoznavanjem drugih kultura, tradicije i jezika, tj. razvijanje interkulturalnosti kod učenika i nastavnika; tolerancije, otvorenosti, poštivanja različitosti, uz istovremeno razvijanje komunikacijskih vještina na stranome jeziku (njemačkom/ruskom), senzibiliziranje za manje poznato i drugačije, povezivanje učenika i nastavnika, razvijanje prijateljstva i razmjene znanja među učenicima kao i među kolegama.

 

Ciljna skupina HTŠ-a: učenici prvih, drugih i trećih razreda hotelijersko-turističkog usmjerenja i jezične gimnazije koji uče njemački i ruski kao strani jezik; profesorice njem. jezika, profesorice ruskog i hrvatskog jezika, profesorica predmeta kulturno-povijesne baštine, profesor vjeronauka, uz podršku ravnateljice, dr.sc. Zdravke Krpine.

 

Vrijeme realizacije:

Boravak učenika iz Moskve u Hrvatskoj: 7 dana (prosinac 2019.)

Boravak hrvatskih učenika u Rusiji (Moskva): 7 dana (ožujak 2020.)

 

Od 10.12. 2019. do 17.12. 2019. realiziran je u Hotelijersko-turističkoj školi u Zagrebu međunarodni projekt razmjene učenika Moskva-Zagreb u kojem je u posjet stiglo desetero učenika iz Moskve koji uče njemački kao strani jezik te njihovi profesori. Bili su to učenici prvih, drugih i trećih razreda iz Medvjeđejezerske srednje općeobrazovne škole sela Medvezh'ye Ozera (Медвежье-Озёрская средняя общеобразовательная школа), https://schmozera-schel.edumsko.ru/about/news/1377176). Gosti su u Zagrebu boravili sedam dana i bili smješteni u obiteljima naših učenika koji su ih predano pratili u svim aktivnostima tijekom svih sedam dana. Svaka je škola pripremila bogati kulturni program predstavivši svoju zemlju, tradiciju i osobitosti. Tijekom boravka učenici i profesori su razgledali grad i poznate kulturno-povijesne znamenitosti te su sudjelovali na nastavi njemačkog, ruskog i hrvatskog jezika, kao i na raznim radionicama u kojima su se izrađivali hrvatski suveniri, prikazivali božićni običaji u Hrvatskoj, kao što je sijanje pšenice na sv. Luciju, kićenje bora na Badnjak i drugi.

Na poziv voditeljice Jezičnog odjela i zamjenice ravnatelja Goethe instituta Zagreb, Kristine Petrušić, gosti iz Moskve nazočili su između ostalog i glazbenoj radionici na njemačkom jeziku „Lernen + Singen = Spaß + Vielfalt" koju je vodio prof. njem. jezika, Hrvoje Banaj. Zanimljivo je spomenuti da je projekt nastao kao plod sudjelovanja profesorice Tomislave Maljković na jednom od seminara Goethe instituta Zagreb, što je ujedno dokaz da je Goethe institut pokretač mnogih kulturnih događaja kojima se, osim prezentacije njemačke kulture, potiču dugoročni projekti za međukulturnu razmjenu.

Uz mnogobrojne manifestacije u gradu gosti su imali priliku doživjeti Zagreb u punom adventskom raspoloženju razgledavši tako vilu Prekrižje u svoj ljepoti njezina tradicijskog i blagdanskog izdanja kao i mnoge poznate sakralne objekte kroz koje ih je proveo vjeroučitelj, Tvrtko Beus, zajedno s učenicima domaćinima.

Posebna vrijednost ove razmjene je da su gostujući učenici boravili u obiteljima učenika domaćina pa su i na taj način dobili uvid u svakodnevni život svojih hrvatskih vršnjaka, u njihove navike i običaje.

Ovaj međunarodni projekt razmjene pokazao je da suradnja učenika i nastavnika različitih jezičnih područja i kultura obogaćuje obje uključene strane na području osobnog i profesionalnog razvoja te snažno potiče međukulturalne kompetencije, jača poštovanje prema drugačijem i nepoznatom kao i motivaciju za učenje stranih jezika. Stoga je nužno poticati aktivnost škole u tom smjeru i senzibilizirati cjelokupnu školsku zajednicu za još puno takovih razmjena. 

 

Voditelj i inicijator projekta:

Tomislava Maljković, prof.

 

Suradnice na projektu:

Gabrijela Barbarić, prof.

Dijana Jerković-Križan, prof.

Ljiljana Lež-Drnjević, prof. mentor                       

 

Ravnateljica: dr.sc. Zdravka Krpina

Moto projekta:

Voće sazrijeva na suncu, a ljudi kroz prijateljstva.

Плоды созревают на солнце, а люди - через дружбу.

Früchte reifen durch die Sonne, Menschen reifen durch die Freundschaften.


Hotelijersko turistička škola Zagreb