2019-12-24 12:57:43

Božićni običaji u Rusiji, Njemačkoj i Hrvatskoj – učenički dojmovi

Svoje dojmove o nedavno održanoj učeničkoj razmjeni u kojoj je naša škola sudjelovala s nama je podijelila učenica 1. g razreda Ina Matijević

Zahvaljujemo Ini na zgodnom tekstu, a uskoro ćemo objaviti i više informacija i fotografija.

Naše druženje i upoznavanje novih kultura započelo je u utorak 10. prosinca dolaskom ruskih učenika u zračnu luku. Kada su se otvorila vrata, očekivali smo naše ruske prijatelje, ali su se pojavili i igrači Manchester Cityja. Provjera je vrlo brzo bila gotova, a naši su nam gosti pojurili u susret, pozdravljajući svakog domaćina. Ivan, Nastya, Yarik, Asya, Lisa, Nikita, Anastasia, Zhenya, Angelina i Ksusha u ovih su nam tjedan dana postali, ne samo dragi prijatelji, nego i dio obitelji.

Drugoga dana našeg druženja, organiziran je doček ruskih učenika i njihovih profesorica u GITI uz kraći program koji je uključivao slušanje himni te predstavljanje naše škole. Dan je bio posvećen njemačkom jeziku i običajima pa smo na radionicama u vodstvu prof. Ljubice Maljković na njemačkom jeziku upoznali ruske učenike s našom školom i učenicima 1. g i 3. g razreda. Poslije programa u školi, uputili smo se u Goethe institut gdje nas je dočekao prof. njemačkog jezika Hrvoje Banaj koji je vodio glazbenu radionicu pjesme i plesa. Prošetali smo gradom i razgledali zanimljivosti u pratnji učenika 3. c i 3. e razreda. 
  
Trećega dana nastavu ruskog jezika održala je prof. Ljiljana Drnjević-Lež pa su se naši ruski učenici imali priliku predstaviti na svom materinjem jeziku. Kasnije smo poslušali nekoliko prezentacija o samome projektu te saznali da je nastao zahvaljujući prijateljstvu prof. Tomislave Maljković i ruske profesorice Natalije. Kasnije smo u GITI uživali u tradicionalnim ruskom plesom u izvornim narodnim nošnjama te podijelili ukusne kolače. Cjelokupni program trajao je do osam navečer, nakon čega smo krenuli prema klizalištu na Tomislavcu. Lijepo smo se zabavili i međusobno pomagali u boljem razumijevanju zato što su se neki ruski učenici malo teže snalazili u engleskom jeziku.

U petak, u sklopu hrvatskog dana, posjetili smo Muzej iluzija i Muzej prekinutih veza u pratnji prof. Dijane Jerković Križan s kojom smo na Gornjem gradu doznali više o  prošlosti samog Zagreba te hrvatskoj kulturi, tako da nam je prijepodne iznimno brzo prošlo. Nakon ručka u Restoranu Frankopan odlazimo na likovnu radionicu, koju je vodila prof. Gabrijela Barbarić, gdje smo oslikavali čipke na platnenim torbama i izrađivali anđele od papira. Kasnije nam se pridružio 1.g te smo zajedno zasadili pšenicu uz prezentacije o hrvatskim narodnim običajima. Navečer smo ponovno proveli u središtu grada.
   
Subota je bila rezervirana za razgledavanje vjerskih institucija. U pratnji prof. Tvrtka Beusa bili smo u Zagrebačkoj katedrali, Crkvi sv. Marka, Crkvi sv. Franje Asiškog te Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg. Na ručak smo otišli u restoran Njummy u Ilici te poslije na Advent u Prekrižju. 

Nedjelja je bila obiteljski dan. Svatko od nas vodio je svojeg gosta negdje: na Plitvička jezera, u Samobor, u Salaj u Čazmi, u muzej ili bi samo ostali doma kako bi se mogli odmoriti.

Brzo nam je došao i ponedjeljak, zadnji dan našeg programa. Poslije posjeta Gradskom uredu za obrazovanje, odlučili smo našim gostima pokazati i Sljeme na koje smo se uputili autobusom. Bili smo i na mjestu gradnje nove zagrebačke žičare te kod staze gdje će se održavati „Snježna kraljica“. Nakon ručka u restoranu Tomislavac krenuli smo autobusom na završnu priredbu u GITI te se slikali s roditeljima za ruske obitelji.

U utorak na aerodromu, uz puno suza zbog našeg rastanka, utjeha nam je bila pomisao da ćemo se uskoro ponovno sresti - već u ožujku 2020. Do tada ostajemo u svakodnevnom kontaktu prisjećajući se zajedničkih trenutaka smijeha i novih spoznaja. 

Puno hvala ravnateljici dr.sc. Zdravki Krpini i svim profesorima koji su bili uključeni u ovaj veliki projekt.

Ina Matijević, 1.g

 

 


Hotelijersko turistička škola Zagreb