preskoči na sadržaj

Što je to ECDL?

ECDL (European Computer Driving Licence) ili Europska računalna diploma je međunarodno priznata potvrda informatičke pismenosti, koja jamči vlasniku poznavanje rada na računalu prema ECDL normi.

S više od 8 milijuna korisnika, ECDL je jedan od najvećih svjetskih edukacijskih sustava certifikacije trenutno dostupan u 144 zemlje i preveden na 36 jezika svijeta.

ECDL je dio strategije "Hrvatska u 21. stoljeću - IT tehnologija" i Vlada Republike Hrvatske prihvatila je ECDL za nacionalnu normu u školama i državnoj upravi. Poslove nacionalnog operatera u Hrvatskoj obavlja HIZ (Hrvatski informatički zbor), www.hiz.hr.

Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu od 2005. godine djeluje  kao ECDL testni centar i omogućuje svojim učenicima polaganje ECDL ispita i stjecanje ECDL diploma.

ECDL programi

Početni ECDL program potvrđuje osnovne vještine potrebne svakom pojedincu koji se koristi računalom za osobne ili poslovne potrebe i sastoji se od slijedećih modula:

·      Osnove računala

·      Osnove komunikacija

·      Obrada teksta

·      Proračunske tablice

Osnovni ECDL program nadopunjuje vještine stečene u početnom ECDL programu i omogućit će vam da razvijete svoje vještine u području znanja koji su prikladni za vaš svakodnevni život ili poslovne potrebe. Osnovni ECDL program sastoji se od slijedećih modula:

·      Prezentacije

·      Korištenje baza podataka

·      Web dizajn

·      Uređivanje fotografija

·      Planiranje projekata

·      IT sigurnost

·      Online suradnja

Syllabuse programa možete pogledati u repozitoriju koji se nalazi na stranicama www.ecdl.hr/nova_koncepcija__ecdl-a_od_1.1.2014.

Kako do ECDL diplome?

Programi su usmjereni stjecanju praktičnih znanja i vještina. Kandidatu koji se prijavi u ovlaštenom centru za testiranje izdaje se ECDL index koji sadrži evidenciju polaganja modula. Moduli se mogu polagati bilo kojim redom, neograničen broj puta.

Za svaki modul polaže se zaseban ECDL ispit. Svaki ispit traje maksimalno 45 minuta, a za prolaz potrebno je točno odgovoriti na 75% pitanja.

Za stjecanje diplome ECDL Početna potrebno je položiti sva četiri ispita iz početnog programa. Za stjecanje diplome ECDL Osnovna potrebno je položiti sva četiri ispita iz početnog programa i bilo koja tri ispita iz osnovnog programa.

Cijena ECDL diplome (certificiranja) sastoji se od cijene indeksa i cijene ispita.

Pripreme za polaganje ECDL modula

Učenici 2. i 3. razreda Hotelijersko-turističke škole u svom školskom kurikulumu iz predmeta Računalstvo svladavaju program koji sadrži  znanja i vještine potrebne za uspješno polaganje ECDL ispita.

11 online ECDL tečajeva napravljenih prema ECDL programu koji su namijenjeni samostalnom učenju i služe kao priprema za polaganje ECDL ispita možete naći na CARnet-ovoj stranici:

            loomen.carnet.hr

HTŠ testni centar:

ECDL ispitivači:

         Ksenija Jerić Antoljak, dipl. ing. elektrotehnike

                        ksenija.jeric-antoljak@skole.hr

         Drago Miličić, dipl. ing. prometa

                        drago.milicic@skole.hr

Prijava ECDL ispita:

1.    Prijavnice i uplatnice možete podignuti u kabinetu računalstva (2.kat)

2.    Popunjenu prijavnicu i potvrdu o izvršenoj uplati donijeti najkasnije 2 radna dana prije termina polaganja ispita

3.    Prijavljeni ispit moguće je odjaviti najkasnije 1 radni dan prije prijavljenog termina i uplata se priznaje za slijedeći ispitni termin

4.    U slučaju da ne odjavite i ne pristupite prijavljenom ispitu uplata za taj ispit se ne vraća

5.    Ispit iz ECDL-a otkazuje se u slučaju da je manje od 10 kandidata izvršilo uplatu. Kandidatima koji su uplatili ispit i pristupili istom uplata se priznaje za slijedeći ispitni termin

Cijena ECDL diplome (certificiranja) sastoji se od cijene indeksa i cijene ispita.

Cjenik

HTŠ - Zagreb testni centar

  ECDL indeks

  280,00 kn - jednokratno

  ECDL ispit

  100,00 kn po ispitu

                                                                            

Termini ECDL ispita za šk.god. 2014./2015. bit će naknadno objavljeni.

 

 

 

 

Oglasna ploča

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događajiKorisni linkovi
E-learning alati
 • Tečajevi


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju