preskoči na sadržaj
Vijesti

PRAVILA PONAŠANJA U VIRTUALNIM RAZREDIMA/UČIONICAMA

Dragi učenici,

budući da se od ovog tjedna sastajete u virtualnim učionicama i da ćete imati intezivnu komunikaciju s vršnjacima i Vašim nastavnicima u virtualnom svijetu podsjećam vas na pravila koja u njemu vrijede i koja je potrebno poštivati.


PRAVILA PONAŠANJA U VIRTUALNIM RAZREDIMA/UČIONICAMA

 

 1. Na tuđim web stranicama, blogovima ili forumima ponašajte se kao pristojan gost, što podrazumijeva uljudno ponašanje i lijepo izražavanje.
 2. Uvijek se pitajte tri stvari: “Jesu li informacije koje šaljete – dobre, istinite i korisne?”.
 3. Pri citiranju ili preuzimanju tekstova uvijek navedite i njihov izvor ili autora.
 4. Pri pisanju ne upotrebljavajte velika slova jer će ona izgledati kao da galamite ili vičete.
 5. Nemojte psovati, lagati, vrijeđati, prijetiti i biti nasilni prema drugima.
 6. Ne sudjelujte u tračevima i raspravama u kojima se nekoga ogovara, već radije nastojte nekome uljepšati  dan.
 7. Kada oblikujete svoj profil i stavljate svoju fotografiju, upitajte se kako bi se osjećali da tu sliku vidite u dnevnim novinama.
 8. Nigdje na Internetu ne objavljujte osobne podatke o svojim prijateljima, sadržaj vaše elektronske komunikacije ili fotografije, a da za to prije niste dobili njihovu suglasnost.
 9. Ne raspravljajte s onima koji ismijavaju nečiji izgled ili osobine, odnosno koji potpiruju vjerske, nacionalne, rasne, spolne ili bilo koje druge sukobe. Najbolja reakcija na provokacije jest – ne reagirati!
 10.  Ne šaljite prijatelju za rođendan e-mail, već ga nazovite telefonom ili ga posjetite. Rođendan je stvarni, a ne virtualni događaj.
 11. Nemojte slati poruke i odgovarati na njih kad ste ljuti. Na Internetu uvijek ostaje pisani trag koji netko može upotrijebiti protiv vas.
 12.  Za krojenje pravde u stvarnom životu odgovorni su policija i sudstvo, a na Internetu administratori i moderatori. Ne upuštajte se  u samostalne akcije, već se u slučaju kršenja zakona ili pravila pristojnog ponašanja obratite njima za pomoć.
 13.  Ne šaljite poruke intimnog sadržaja jer ih uvijek netko može pročitati zbog čega vama ili primatelju poruke poslije može biti žao.
 14.  Ne činite ništa što je protuzakonito ili što je u suprotnosti s moralnim normama.
 15.  Ako naiđete na čiji otvoren sandučić elektronske pošte, odjavite se s njega i zatvorite ga. Pravilo o neotvaranju i nečitanju tuđih pisama jednako vrijedi i na internetu.
 16.  Ne šaljite poruke za koje niste sigurni da ih ljudi žele primiti, primjerice, reklamne poruke, lančana pisma, teške datoteke ili neprimjerene sadržaje.
 17.  Predstavljanje tuđim imenom strogo je zabranjeno.
 18.  I za kraj. Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama

Iako niste u školi, dužni ste se pridržavati ovih pravila jer i za nastavu na daljinu vrijede svi Pravilnici koji vrijede u školi.

Ostanite zdravi, marljivi, pametni i sretni!

Pedagoginja:

Maja Kralj Stančec,prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Maja Kralj Stančec   datum: 17. 3. 2020.

Oglasna ploča

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događajiKorisni linkovi
E-learning alati
 • Tečajevi


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju